Ryhmä: Projektit ja tuunaukset
Aihe: Juu-zon k5 busa
aloittanut: juu-zo

Lähettäjä juu-zo aiheesta Elo 09 2017,10:21
Jotta foorumi ei hiljene täysin niin ajattelin kirjoitella tänne myös omasta myöhäis herätyksestä bussien pariin.

Oma matkani bussien parissa alkoi kun entinen pitkään palvellut zx-6r koki varkauden 2016 alkukesästä ja sitä myöten lähti avk:lle jatkamaan elämää.Uutta pyörää piti tietysti tilalle saada ja kun takanakin tottui matkustelemaan puoliso yllättävän paljon niin katseet alkoi kääntymään isompiin pyöriin. Kuitenkin niin että katteelliset ja sporttiset pyörät miellytti silmää eniten. Vaihtoehtoina olikin zx-12r, bläkkäri ja busa. Etsiskelin kaikista sopivasti miellyttävät mallit ja kävin koeajamassa kaikkia. Bläkkäri karsiutui heti ensimmäiseksi kankean olemuksen takia. Tusina kawasta taas potkua tuntui olevan kyllä ja se tuntui ajossakin yllättävän mukavalta. Busa oli kuitenkin näistä selkeästi omaan käteen sopiva ja kun verrattiin vielä matkustajan kanssa ajamista niin valinta busasta oli selkeä.

Ensimmäisenä koeajettu malli kerkesi menemään kaupaksi ennen kuin ehdittiin itse vääntää kauppoja joten sitten seuraavaa katsomaan. Lempäälästä löytyi kohtuuhintainen, tosin kaksikilpinen, k5 bussi jonka mukana tuli jo täysi laukkusatsi mukana. Tekniikaltaan pyörä oli alkuperäinen ja ulkoilmeeseenkin oli tehty vain pieniä muutoksia, vilkkuja ja kilventelinettä. Koeajon ja yleisilmeen perusteella totesin että pyörä on teknisesti hyvässä kunnossa ja hinnasta napsu pois niin olen tyytyväinen. Ajokilometrejä löytyi 73tkm, mutta tiesin kokemuksesta kuitenkin ettei kilometrejä tarvitse japskeissa pelätä ja kaupat tehtiin.Tässä vaiheessa elettiin jo loppukesää ja kesä-heinäkuu meni kokonaan ilman pyörää. Aiemmin koeajamani busa oli kuitenkin madallettua mallia ja sehän tällaiselle hukkapätkälle sopi joten tähänkin tarvitsi heti laittaa tangon korotuspalat ja pidemmpät koiranluut. Enempää ei lähdetty mitään vielä tekemään vaan pelkkää ajoa ja yksi pidempi kesälomareissukin tuli laukkujen kanssa tehtyä. Akku alkoi olemaan ehtoopuolella, joten se tuli vaihdettua vielä ajokaudella. Olin kuitenkin kaikinpuolin tyytyväinen ostokseen ja pyörällä tuli ajettua 3500km ennen talviteloille laittoa.Lähettäjä juu-zo aiheesta Elo 09 2017,10:22
Talven tultua pyörä talliin ja tutustumaan busaan tarkemmin. Pukeilla ollessa tuli tehtyä täysi huolto ja käytyä kaikki paikat päällisin puolin läpi. Tämä sisälsi kaikkien nesteiden vaihdot (jarru, kytkin, jäähdytys, öljyt), venttiilinvälyksien tarkastus (ei säätötarvetta vielä) sekä pyöränlaakereiden vaihto sisältäen vetopakan laakerin. Lisäksi tuli pientä viritystä ja kevennystä tehtyä eli putkisto vaihtui micronin kokoränniin hindlen vaimentimella, pair lähti ja tilalle tulpat sekä airboxiin tuli tehtyä modi. Myös shifteri löysi paikkansa vaihdepolkimeen. Ennestään pyörässä oli k&n ilmanputsari joka tietysti pestiin ja öljyttiin.Keväällä pyörä jälleen ajoon ja Vittaniemelle soitto säätöön. Säätöaika parin viikon päästä ja pyörästä irtosi karvan päälle 176hp ja 140nm vääntöä. Sami totesi myös pyörän melkoisen hyväkuntoiseksi näillä kilometreillä kun tuon verran saatiin kutiteltua irti.

Nyt oli tekniikka omasta mielestä tälle kesälle kunnossa ja ehti panostamaan hieman myös tuohon ulkokuoreen. Kokomusta olemus tuntui hieman tunkkaiselta joten jotain piti keksiä. Musta visiiri vaihtui savun väriseen tuplakuplaan, briteistä tuli uusi tarrasarja kromi/puna värityksellä, kulahtaneet takavilkut vaihtui uusiin ja kilventelineen tein uusiksi hieman sirommin. Myös gipro löysi paikkansa mittariston päältä. Tourinkia ajatellen hindlen vaimennin oli hieman liian äänekäs omaan makuun, joten vaimennin vaihtui k5 gixun alkuperäiseen malliin.
Kesällä tuli jälleen 1400km kesälomareissu heitettyä suomen maalla. Busa sopii kyllä matkapyöräksikin oikein hyvin.  Tähän mennessä mittarissa taitaa olla aavistuksen vajaa 80tkm. Seuraavana asennusta odottelee oxfordin kahvalämppärit tourinkiin ja R1 kaasukapula. Lisäksi posti kiikuttaa savun värisiä etuvilkkuja, rosteri ketjusuojaa ja k2 gixerin peilejä jossain päin, joten nekin laitetaan saapuessa kiinni.

Päivittelen ketjua sitä mukaa kuin jaksaa. Käyttäjien tarinat on ainakin uuden kuskin näkökulmasta aina mukavia lueskella.Lähettäjä Timba aiheesta Elo 09 2017,17:07
Mukavan sujuvaa luettavaa myös vanhemmalle kuskille. Kiva kun joku vielä tännekin kirjoittaa, eikä vaan noihin facetindergrammeihin.
Lähettäjä TNT aiheesta Elo 09 2017,18:51

(Timba @ Elo 09 2017,17:07)
QUOTE
Mukavan sujuvaa luettavaa myös vanhemmalle kuskille. Kiva kun joku vielä tännekin kirjoittaa, eikä vaan noihin facetindergrammeihin.
Juurikin näin, mukava lukea kun joku vielä viittii tännekin noin kirjoitella :)  itekin vois kattoa peiliin, ei ole tänne tullu kirjoiteltua enää pahemmin  ???

Lähettäjä BaTTman aiheesta Elo 10 2017,06:22
Hyvä tarina hienoilla kuvilla. Näitä lisää. :)
Lähettäjä juu-zo aiheesta Elo 20 2017,16:00
Juuri ennen vesisateita ehdin tuusaamaan oxfordit kiinni. Samassa vaihtui R1:sen kaasukapula alkuperäisen tilalle. Rele viritys olisi ollut myös valmiina, jotta olisi saanut nuo virtojen taakse, mutta koska oxford mainostaa niin älykkäitä pois kytkentä ominaisuuksia että uskalsin iskeä suoraan akkuun kiinni. Katsotaan onko jokin aamu akku tyhjä jos on sattunut unohtumaan päälle vai mahtaako toimia. Käyttöpaneelin sai siististi kytkinkahvaan kiinni.
Kappas, kaasukapulan johto jäi vähän rumasti esiin. Vaatii siis yhden nippusiteen lisää. Korjataan.

Postissa odottelee myös hindleen db-killeri joka matkusti usa:sta tänne. Hintaa tuli enemmän kuin laki sallii tuollaiselle pienelle metallinpalalle, mutta toivotaan että sillä saundi ja ulkonäkö olisi niin kuin pitää. Päivitystä jälleen kun ketjusuoja, vilkut, uudet peilit ja hindle on jälleen kiinni.
Suunnitelmissa on myös navin hommaaminen. Vieläkö joku foorumilainen mahtaa tehdä alumiini ram palluroita ohjausputkeen?Lähettäjä juu-zo aiheesta Kesä 09 2018,20:20
Tällä kaudella on tullut jo muutamia satasia mittariin. Kausi alkoi melko myöhään kun huhtikuun lopussa vasta lähti lumet pihasta. Edellisessä postauksessa luetellut asiat ovat löytäneet paikkansa ja tomtomin navin mallailin paikoilleen.
Kaasuläpät tuli juuri synkattua itse tehdyllä manometrillä. Jännä tuo synkkaus muuten kun tyhjäkäyntiruuvia saa ruuvata melkoisesti kun airboxi on poissa paikaltaan. Hyvä siitä kuitenkin tuli ja tyhjäkäynti tasoittui jonkin verran.
Pitänee ryhdistäytyä ottamaan muutama kuvakin tämän kesän kunnosta. Tuli tuossa oma talokin syksyllä hommattua niin nyt busakin saa viettää isossa tallissa aikansa kun ajoa ei ole. Samalla pääsee mukavissa olosuhteissa ropaamaan. Hieman tekisikin mieli pyörälle jotain tehdä, mutta täytyisi keksiä mitä. Lisähevoset ei koskaan haittaa, mutta ne on niin hintavia tuohon vapariin.
Tarkoituksena olisi heinäkuun puolella lähteä hieman ahvenanmaata kiertämään. Eiköhän sieltä saisi jotain jutunpoikasta aikaan.Lähettäjä jarim aiheesta Kesä 10 2018,13:20
Nähtäisiinkö tämäki pyörä Busanistien ratapäivillä? :;):
Lähettäjä juu-zo aiheesta Kesä 11 2018,12:21

(jarim @ Kesä 10 2018,13:20)
QUOTE
Nähtäisiinkö tämäki pyörä Busanistien ratapäivillä? :;):

Jonakin vuonna varmasti, mutta tälle vuodelle tuli sen verran kissanristiäisiä, että yhdet osuu tuollekin viikonlopulle, eli tänä vuonna ei ratapäiville pääse.Lähettäjä juu-zo aiheesta Kesä 12 2018,16:52
Otin kotiin päästyä muutaman kuvan kun kelikin suosi. Nämä siis suoraan ajosta ja pyörä hieman likaisena, mutta ei anneta sen haitata.


Lähettäjä jarim aiheesta Kesä 12 2018,21:49
Nätti laitehan se. Tuosta telineestä varoitus että jos ei ole vahvistettu niitä kiinnityksiä niin tahtoo revetä irti, siis ne latat joilla se teline pyörän takarunkoon kiinnittyy tuosta telineen "runkoputkesta".
Lähettäjä juu-zo aiheesta Kesä 12 2018,23:30

(jarim @ Kesä 12 2018,21:49)
QUOTE
Nätti laitehan se. Tuosta telineestä varoitus että jos ei ole vahvistettu niitä kiinnityksiä niin tahtoo revetä irti, siis ne latat joilla se teline pyörän takarunkoon kiinnittyy tuosta telineen "runkoputkesta".

Kilventelineestäkö puhutaan? Täytyypi tarkkailla.
Lähettäjä jarim aiheesta Kesä 13 2018,11:21
Eikun tuo laukkuteline. Mulla oli aikonaan samanlainen. Ei kestäny "kovaa käyttöä". :p
Lähettäjä juu-zo aiheesta Kesä 13 2018,13:49

(jarim @ Kesä 13 2018,11:21)
QUOTE
Eikun tuo laukkuteline. Mulla oli aikonaan samanlainen. Ei kestäny "kovaa käyttöä". :p

Selvä, täytyy tuotakin tarkkailla. Tosin tuo on kyllä ollut "päivittäisessä" käytössä siitä asti kun pyörä on hommattu ja tavaraa on reissuilla ollut enemmän ja vähemmän kyydissä.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Kesä 24 2018,10:34
Jotain järkevää kun tässä pitäisi keksiä niin eiköhän fiksuinta olisi ottaa jarrut käsittelyyn seuraavaksi. Teröspunosletkuja siis ainakin ja mahdollisesti jos uutta pääsylinteriä löytyisi eteen. Levyt täytyy mittailla niin tietää onko niillä kuinka paljon elämää vielä.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Heinä 03 2018,08:58
Pyörä pesty ja valmisteltu ensi viikolle ahvenanmaan/saariston tourneeta varten. Sunnuntaina laivalla lähtö ahvenanmaalle jossa pari päivää pyörimistä ja sen jälkeen saaristoja pitkin takaisin mantereelle. Takanen näyttää jo melko kuluneelta, mutta eiköhän sillä tuon reissun vielä heitä.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Heinä 07 2018,14:45
Tällaisella kokoonpanolla lähdettiin liikkeelle.Lähettäjä jarim aiheesta Heinä 07 2018,16:49
Muistithan liimata "leveä kuljetus" tarran perään? :D No ei vaan hyvää reissua!
Lähettäjä juu-zo aiheesta Heinä 07 2018,19:32
Kyllähän tuo kieltämättä täydellä laukkusarjalla melkein sellaisen vaatisi. :p


Lähettäjä Jape79 aiheesta Heinä 07 2018,21:54

(jarim @ Jul. 07 2018,16:49)
QUOTE
Muistithan liimata "leveä kuljetus" tarran perään? :D No ei vaan hyvää reissua!

Häjyn leveellehän tuo laukkusetti näyttää, pääasia kuitenkin että mahtuu tarpeelliset tavarat matkaan, turvallista reissua :thumbup:
Lähettäjä juu-zo aiheesta Heinä 08 2018,08:53
Laivalla eteenpäin.


Lähettäjä juu-zo aiheesta Heinä 20 2018,13:36
Noniin sadepäivän kunniaksi voi loputkin tuosta ahvenanmaan ja saariston reissusta kirjoitella.

Laivamatkan jälkeen kävimme siis viemässä sivulaukut hotellille ja kävimme vielä pyöräyttämässä pienen ajolenkin långnäsissä. Eipä tuolla mitään ihmeellistä ollut joten sieltä napattiin vain yksi kuva levähdyspaikalta. Ajokilometrejä tuohon 70km, tietysti olimme aamulla jo ajaneet 60km turkuun.
Seuraavana päivänä aamupalan jälkeen lähdimme kohti eckeröä josta suunta pohjoiseen geta vuorelle. Getalla komeat maisemat kyllä ja lämpöä kallioilla riitti. Kahvittelujen jälkeen suunta etelään päin kohti kastelholmaa. Linnassa ei tullut sisällä käytyä mutta pieni pyörähdys aitojen ulkopuolella tehtiin. Kastelholmasta lähtiessä pieni pyörähdys sivuteillä ja seuraava stoppi tietysti taffelin tehtailla ja tehtaanmyymälässä. Päivän kilometreiksi noin 170km.


Lähettäjä juu-zo aiheesta Heinä 20 2018,13:37
Lähtöpäivänä aamupalan jälkeen liikenteeseen ja pyörä kohti hummelvikin lauttaa. Matkalla stoppi tietysti bomarsundin raunioilla. Hummelvikistä lauttamatka veikin suoraan Trosholmaan, josta pieni ajo Åvaan lauttalle kohti Vuosnaista. Vuosnaisista suuntasimmekin saariston rengastietä pitkin Turkuun. Ajokilometrejä noin 220km.

Koska lomalla oltiin niin ajateltiin tehdä vielä seuraavana päivänä reissu Korppooseen, jonka jälkeen lähdetään vasta suuntaamaan kotiin päin. Tuolta reissulta ei muuta kuin pullakahvikuvat jäänyt talteen joten siitä ei ole hirveästi näytettävää. Ajokilometrejä kuitenkin noin 260km.Seuraavana päivänä suunta sitten kotiin päin. Tietysti ajelimme hieman pikkuteitä myös kotiinpäin sekä myös lähtöpäivänä, joten koko reissulle kokonaiskilometrejä tuli noin 1000km. Ei siis ahnehdittu matkaa, mutta mukavia mutkapätkiä tuli käytyä. Pyörä on toiminut koko kesän kyllä kuin unelma ja huoltokohteena kotiin päästyä oli tosiaan renkaat.Eipä muuta kuin uutta mustaa tilaukseen ja vanhat irti. Samalla tuli vaihdettua kunnolliset alumiiniset kulmaventtiilit vanhojen suorien hapertuneiden kumisten tilalle.Kunnollinen/kunnolliset huoltopukit edelleen hakusessa. Toissapäivänä saapui siis takanen ja tänään tuli etunen vielä, joten uudet rinkulat nyt alla.Tulipahan reissussa ainakin ajettua nämä vanhat loppuun.
Lähettäjä Jone aiheesta Heinä 20 2018,14:38
Kunnolliset huoltopukit ovat hyvät, mutta kyllä keskituki Busassa helpottaa huoltohommia aivan ratkaisevasti. Renkaan vaihdot ym. sujuu nopeasti ja reissun päällä ihan lyömätön varuste.
Lähettäjä Jape79 aiheesta Heinä 20 2018,20:30
Minkälaisen etupukin juu-zo hommasit? Itelle posti kiikutti tänään tuollaisen sumomoton kolmion alta nostavan. Ei ainakaan vielä testinostossa nyrjähtänyt  :tapu:


Jone, saako noita keskitukia mistä ja mihin hintaan? Ite oon miettiny miten esim ketjunrasvaus onnistuu (yksin ajellessa) pidemmällä päivätaipaleella pelkän seisontatuen varassa...

Lähettäjä juu-zo aiheesta Heinä 20 2018,20:35
Mulla on ollut biltsun kolmiosta nostava etutuki yhden talven käytössä. Toista talvea se ei kestänyt... Eli tällä hetkellä ei ole mitään edestä nostavaa pukkia. Olen tuosta koneen pohjasta tunkannut etupään tarvittaessa ylös. Olen pallotellut hieman ostaisinko motealta tuollaisen constandsin koko pyörän nostavan pukin < https://www.motea.com/en....03093-0 > vai hommaisinko erilliset etu ja takapukin. Molemmissa on hyvät ja huonot puolet. Erillisillä etu ja takatuella voisi koneen tiputtaminen olla helpompaa.
Lähettäjä Jape79 aiheesta Heinä 20 2018,21:10

(juu-zo @ Jul. 20 2018,20:35)
QUOTE
Mulla on ollut biltsun kolmiosta nostava etutuki yhden talven käytössä. Toista talvea se ei kestänyt... Eli tällä hetkellä ei ole mitään edestä nostavaa pukkia. Olen tuosta koneen pohjasta tunkannut etupään tarvittaessa ylös. Olen pallotellut hieman ostaisinko motealta tuollaisen constandsin koko pyörän nostavan pukin < https://www.motea.com/en....03093-0 > vai hommaisinko erilliset etu ja takapukin. Molemmissa on hyvät ja huonot puolet. Erillisillä etu ja takatuella voisi koneen tiputtaminen olla helpompaa.

Aikalailla loppuun oot muuten kumit ajanut, ite vaihdoin takakumi varmaan liian aikaisin  :thumbup:  Etusenkin meinasin vaihtaa ennen tulevan viikonlopun ratatourneeta vaikka keskellä pintaa vielä abaut 1.5mm ja sivuilla käytännössä täysi pinta...

Tuolla keskeltä nostavalla mottikin pitäisi saada kaiken järjen mukaan helposti lattialle. En tosin tiedä onko sama gen 1 kun kuvassa gen 2 vaikka otsikko toista väittääkin.
< Pukki >

Mistä navisoftasta muuten nuo reittien kuvat olet kaapannut?

Joutuu tuohon omaankin etupukkiin ainakin kovemmat pultit vaihtamaan, kannat meinasi nylpätä jo ensimmäisessä kasauksessa.

Lähettäjä juu-zo aiheesta Heinä 20 2018,21:46
Tuo constandsin pukki tulee mielestäni yhteen moottorin kiinnikkeeseen kiinni joten siksi hankaloittaa ehkä koneen tiputusta. En osaa varmaksi sanoa kun ei tuollaisesta ole kokemusta. Tuo sinun sumomoto on tukevamman näköinen kuin se mun hajonnut biltsu. Siinä ei ollut onoita tukia jotka tuossa sinun pukin kolmion alle tulevassa varressa on. Biltsukin on ne uuteen malliin päivittänyt.

Reittikuvat tein ihan google mapsilla. Itse reitit tein tomppaan myrouteappilla josta sai tompan mycloudiin helposti vietyä reitit. Tuon vikan päivän korppoon lenkinkin tein puhelimella lauttamatkalla.

Lähettäjä Jape79 aiheesta Heinä 20 2018,22:32

(juu-zo @ Jul. 20 2018,21:46)
QUOTE
Tuo constandsin pukki tulee mielestäni yhteen moottorin kiinnikkeeseen kiinni joten siksi hankaloittaa ehkä koneen tiputusta. En osaa varmaksi sanoa kun ei tuollaisesta ole kokemusta. Tuo sinun sumomoto on tukevamman näköinen kuin se mun hajonnut biltsu. Siinä ei ollut onoita tukia jotka tuossa sinun pukin kolmion alle tulevassa varressa on. Biltsukin on ne uuteen malliin päivittänyt.

Reittikuvat tein ihan google mapsilla. Itse reitit tein tomppaan myrouteappilla josta sai tompan mycloudiin helposti vietyä reitit. Tuon vikan päivän korppoon lenkinkin tein puhelimella lauttamatkalla.

Joo, paha sanoa tuosta pukista kun ei näytä kuvassa oikeaa mallia ja kiinnitystapaa.

Tuolla sumomoton etupukilla on ihan siinä ja hänessään mahtuuko akseli tulemaan pukin ohi, tuon näkee ensi viikolla...

Millä muuten yhdistät reittipisteet mapsissa siten että näyttää koko reitin keston ja kilsat? Ite en oo vielä keksinyt miten tuo tapahtuu, alla tän päivän rundi minkä kävin päräyttämässä. Näyttää ainoastaan ekan ns. pätkän pituuden ajassa.

Lähettäjä Jone aiheesta Heinä 21 2018,12:07

(Jape79 @ Heinä 20 2018,20:30)
QUOTE
Jone, saako noita keskitukia mistä ja mihin hintaan? Ite oon miettiny miten esim ketjunrasvaus onnistuu (yksin ajellessa) pidemmällä päivätaipaleella pelkän seisontatuen varassa...

< Keskituki Nakkilasta > ja < Saksasta >  Ihan halpahan uusi ei ole, kummasti hinnat noussu. Omastani maksoin muistaakseeni tasan satasen, no vuosikin oli kyllä 2002  :D Käytettynä oon nähny kaupattavan muutamalla kympillä, mutta ei ole kovin usein tarjolla.

Lähettäjä Jape79 aiheesta Heinä 26 2018,22:32

(Jone @ Jul. 21 2018,12:07)
QUOTE

(Jape79 @ Heinä 20 2018,20:30)
QUOTE
Jone, saako noita keskitukia mistä ja mihin hintaan? Ite oon miettiny miten esim ketjunrasvaus onnistuu (yksin ajellessa) pidemmällä päivätaipaleella pelkän seisontatuen varassa...

< Keskituki Nakkilasta > ja < Saksasta >  Ihan halpahan uusi ei ole, kummasti hinnat noussu. Omastani maksoin muistaakseeni tasan satasen, no vuosikin oli kyllä 2002  :D Käytettynä oon nähny kaupattavan muutamalla kympillä, mutta ei ole kovin usein tarjolla.

Pitääpä laittaa verkot vesille jos jostain käytettynä sattuis löytämään...
Lähettäjä juu-zo aiheesta Heinä 27 2018,19:11
Täytyy muuten sanoa että kylläpä parani taas pyörä uusilla renkailla. Hiki on kyllä koko ajan näillä keleillä ajaessa. :p
Lähettäjä Jape79 aiheesta Heinä 27 2018,22:32

(juu-zo @ Jul. 27 2018,19:11)
QUOTE
Täytyy muuten sanoa että kylläpä parani taas pyörä uusilla renkailla. Hiki on kyllä koko ajan näillä keleillä ajaessa. :p

Saman huomion tein itekkin, muuttui pyörän käytös radikaalisti uudella etusella :thumbup: Tuliko sinulle sama setti kun ennenkin vai jotain uutta?
Lähettäjä juu-zo aiheesta Heinä 27 2018,23:26
Pilot road 4 setti tuli tällä kertaa.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Syys 20 2018,08:18
Ajokelit jatkuu vielä vähän aikaa, mutta busassa on alkanut esiintymään pitkittynyttä starttia. Aiemmin on riittänyt ryyppyvivun aukaisu ja sekunnin/parin painallus starttinapista. Kaksi viimeisintä starttia on vaatinut kuitenkin sahaamista huomattavasti pidempään ja ensimmäisellä kerralla meinasi jopa usko loppua. Ehkä se on pyörän tapa ilmoittaa että ajot alkaisi olemaan ohi ja nostetaan kone pöydälle huoltoon.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Syys 24 2018,14:42
Aamulla maa kuurassa ja 10 päivän sääennusteen luvatessa ylimmäksi lämpötilaksi +11 astetta päätin käydä trafin sivuilla tekemässä liikennekäytöstä poiston. Yllätykseksi hinta on laskenut hieman ja se maksaa nykyään enään 5¤. Jos tässä siis vielä jonkinlaista ajokeliä tulee niin otetaan sitten taas ajoon hetkeksi ennen kuin aletaan talven huoltoja tekemään. Ajokilometrejä tuli tälle vuodelle noin 4000km.

Nyt on hyvä lähteä ostamaan uudet ajokamat ensi vuodelle.Lähettäjä Jape79 aiheesta Syys 25 2018,18:21

(juu-zo @ Sep. 20 2018,08:18)
QUOTE
Ajokelit jatkuu vielä vähän aikaa, mutta busassa on alkanut esiintymään pitkittynyttä starttia. Aiemmin on riittänyt ryyppyvivun aukaisu ja sekunnin/parin painallus starttinapista. Kaksi viimeisintä starttia on vaatinut kuitenkin sahaamista huomattavasti pidempään ja ensimmäisellä kerralla meinasi jopa usko loppua. Ehkä se on pyörän tapa ilmoittaa että ajot alkaisi olemaan ohi ja nostetaan kone pöydälle huoltoon.

Parina viime aamuna saanut myös hetken sahata ennen kun on suostunut hörähtämään tulille. Lämpömittari on osoittanut +2 astetta, lähtee rähmät silmistä kun pyyhkäsee melkein 30km matkan toimistolle :thumbup:

Liika käsikaasu tuntuu vielä vaikeuttavan käyntiin lähtöä, muutaman kerran on myös potkaissut aika mehevästi takaisin vaikka onkin 24v startti tsydeemit :shocked:

Itellä on vakuutkset ympäri vuoden voimassa, voi lähteä sitten vaikka joulukuussa hetken mielijohteesta räppäilemään jos sille tuntuu :thumbup: Voi kyllä olla että omakin busa lähtee kohta talviteloille jos kylmät kelit jatkuu, ei tarvia sitten testata ajopuvun liukumisominaisuuksia jos sattuu olemaan mustaa jäätä..

Lähettäjä juu-zo aiheesta Loka 28 2018,12:28
Aika aloitella talven huollot. Kone irti jotta on mukavempi katsoa venttiilinvälykset ja ainakin staattorin koppa hikoilee hieman alareunasta. Myös kytkimen tarkastus listalla.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Loka 28 2018,17:01
Vähän aikaa rauhallista turausta ja kone odottelee pöydälle nostoa. Tuo ei enää yhden miehen voimilla nouse vaan pyysin apua paikalle.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Loka 28 2018,19:05
Sain koneen pöydälle operoitavaksi kaverin avustuksella ja tulikin katsottua jo venttiilinvälykset läpi. Kaikki arvojen sisällä, joskin suurin osa alarajalla, mutta en jaksa nokkia irroittaa kun ei ole pakko. Seuraavaksi siis kytkimen tarkastus ja staattoriin tiiviste. Harmillisesti jää ilmeisesti huoltotarve vähäiselle ja tarvii jotain muuta keksiä talveksi. Mistäs saisi muuten halvalla uuden venttiilinkopantiivisteen? Jos löytyy järkevään hintaan uusi niin laitan vanhan jo roskiin.
Lähettäjä jarim aiheesta Loka 29 2018,09:47
Jos se kopan tiiviste ei vuoda niin turha on ehjää vaihtaa. Eikö sinne olisi sama isommat männät jne. vaihtaa kun kerta pöydällä jo on? :;):
Lähettäjä juu-zo aiheesta Loka 30 2018,07:22

(jarim @ Loka 29 2018,09:47)
QUOTE
Jos se kopan tiiviste ei vuoda niin turha on ehjää vaihtaa. Eikö sinne olisi sama isommat männät jne. vaihtaa kun kerta pöydällä jo on? :;):

Ehkä tässä täytyy vähän lompakon pohjaa katsella ja pohtia pitäisikö sille jotain muutakin tehdä nyt kun se tuossa pöydällä tosiaan on. ;) melko vaivaton hommahan tuo on kyllä aina irrotella.Lähettäjä juu-zo aiheesta Marras 21 2018,15:10
Laitoin venakopan tiivisteet tulemaan dragracelta. Ei tuo kovin kallis ollut ja vanhaa on ainakin joskus varmaankin käytetty väkivaltaa irroituksessa. Olisi tuo vielä todennäköisesti pitänyt, mutta parempi näin niin kesällä saa taas huoletta ajella.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Marras 26 2018,09:57
Tiivisteet saapui dragracelta, joten laitoin venakopan nippuun ja katsoin kytkimen kunnon. Kytkinlevyt ainakin hyvässä kunnossa. Kytkimen jousissa oli päissä ihmeellistä röpöä/kulumaa. Kaikki oli kuitenkin kunnolla kiinni, joten en tiiä mistä on tullut vai onko lienee ihan normaalia jos ne sen verran siellä elää. Mahtaako kytkinmodista olla mitään hyötyä vakio pyörässä? Ensi viikonloppuna jatketaan staattorin kopan tiivisteen vaihdolla ja putsaillaan konessa samalla, että sen kehtaa uudestaan tällätä kiinni.

Ajattelin että josko sitä vaikka 100tkm kohdalla sitten tekisi isompaa remonttia ja laittaisi uutta mäntää sisään. Eihän tuohon mene kuin pari vuotta.Lähettäjä juu-zo aiheesta Marras 26 2018,19:37
Jatkoinkin jo tänään sen verran projektia että auoin staattorin kopan tiivisteen vaihtoa varten. Pieni falskauksen syy taisi selvitä kun kaikki pultit olivat älyttömän löysällä. No kiinni laittaessa tuli ilmeisesti huomattua syy miksi ne niin köysällä oli. Kolmesta pultista oli kierteet korkkailtu... Ilmeisesti muut on sitten päätetty jättää löysemmälle. Momenttihan noilla on 10Nm. Ehkäpä sitä voisi sitten nuo vielä korjailla. Helicoilit taitaa toimia tuossa ellei parempaa ehdotusta ole.
Lähettäjä SMR aiheesta Marras 26 2018,21:27
Kierteet menee joo rikki kun laitetaan kiinni rallimomentilla, "niin että pysyy".
Näissä joskus virallinen momenttikin on siinä rajoilla.

Paljonko laitoit venakoppaan ?

Lähettäjä juu-zo aiheesta Marras 26 2018,21:57

(SMR @ Marras 26 2018,21:27)
QUOTE
Kierteet menee joo rikki kun laitetaan kiinni rallimomentilla, "niin että pysyy".
Näissä joskus virallinen momenttikin on siinä rajoilla.

Paljonko laitoit venakoppaan ?

Venakoppaan laitoin manualin mukaiset 14Nm
Lähettäjä jarim aiheesta Marras 27 2018,07:31
Oon kerran saanu venakopan kiinnityspulttien kierteetki korkattua tuolla perusmomentilla. Sen jälkeen en ole uskaltanu enää momenttiavaimella noita pieniä momentteja laittaa, luotan omaan "10Nm rannemomenttiin". :D
Lähettäjä SMR aiheesta Marras 27 2018,08:41
Sitä samaa aattelin,
perus L-kuusiokoloavaimella pieni nyhkäisy niin koskaan ne ei oo tielle tippunu,
ja se pultti kun pohjaa olakkeeseen niin tiivisteen pitäminen ei ole tiukkuudesta kiinni.

(Mulla oma ruuvaaminen melkein samassa vaiheessa, mutta välillä tulee takapakkia kun pitää irrotella lainaan osia mitä on jo paikalleen saanut.)

Lähettäjä juu-zo aiheesta Marras 27 2018,09:34
Joo kyllähän tuo 10Nm aika kovalta jopa tuntui tuohon staattorin koppaan. Voi olla että nykäsen kaikkiin helicoilit sisään ja laitan omaan rannemomenttiin sen jälkeen.
Lähettäjä Jone aiheesta Marras 27 2018,11:37
Paikoin löytyy tosiaan erikoisia tehtaan momentteja, kuten ajoitusmerkkien plugi starttikytkinkopassa käsittämättömät 23nm. Sen, kun vetäsee niin jenkatuho on hyvin lähellä.


Lähettäjä jarim aiheesta Marras 28 2018,14:48
Se kyllä 23Nm:llä tarttuu kiinni, jos sitä isompaa meinaat. Jengat kyllä kestää mutta kun se itse tulppa on niin pehmeä ettei kestä vääntää enää auki... miten niin tiedän tämänki? :p
Lähettäjä Jone aiheesta Marras 28 2018,19:35
Ylempää pienempää tarkoitin, isommalle on annettu 11nm, joka riittää varmasti pienemmällekin. Mutta tosiaan 23nm lukee tehtaan manuaalissa.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Joulu 07 2018,15:09
Hitto, en ole muistanut mitata minkä kokoinen tuo kierre mahtaa tuossa staattorin kopan pulteissa olla. Mahtaako joku muistaa pikaisesti niin voisi töiden jälkeen käydä irtokierteitä hakemassa ja viikonloppuna askarrella? M5, M6?

Edit. räjäytyskuvistahan tuo selvisi, M6x30 pultteja, tosin itselläni ne on vaihdettu kuusiokoloihin vaikka pitäisi olla kuusiokulma kannalla. Joka tapauksessa käydään hakemassa irtokierresetti jos nuo askartelisi viikonloppuna.Lähettäjä juu-zo aiheesta Joulu 08 2018,15:27
Ensimmäinen helicoil paikallaan. M7 tapilla kierteytys ja m6 helicoil sisälle. Huomiona myös että magneetto on sisältä prkleen terävä, vekki sormessa kun pyyhkäisin öljyjä pois.


Lähettäjä Jape79 aiheesta Joulu 15 2018,20:54
Vielä on pitkä talvi aikaa turata, samalla vaan isompaa mäntää ja kireempää nokkaa sisään kun kerran kone on jo pöydällä :rocket
Lähettäjä juu-zo aiheesta Joulu 27 2018,11:03
Joululahja tilattu itselle, sumomoton race huoltopukki ostettu. Tilasin Gen2 adapterilla kun Gen1 adpteria ei ole saatavilla. Katsotaan kuinka paljon eroaa ja miten sen saa istutettua. Epäilisin kuitenkin että ei ole tekemätön paikka.


Lähettäjä juu-zo aiheesta Tammi 02 2019,17:16
Tänään käväisin hakemassa huoltopukin eurobikerilta. Ihan hyvin tuo istuu myös gen1:seen. Mallikohtaista asennusohjetta tuolle ei ollut, mutta oletan sen olevan oikein asennettu. Toki tuo nostokiinnike pitää vielä laittaa uusiksi kun koneen kiinnittää. Ainoa miinus tässä siis on että konetta (tai swingiä) ei saa pois kun pukki on käytössä. Eli koneen irrotuksen ajaksi pitää laittaa takapukille, mutta muutenhan tuo on loistava. Etupyörän irroitus, haarukan ja ohjainlaakerin huollot yms onnistuu helposti. Ja pyörä on tuon kanssa liikuteltavissa todella kevyesti. Hintaa pukille jäi alennuksineen alle kahdensadan.
Swingin alue vaatii vielä vähän putsailuja ennen kuin laitan koneen takaisin paikoilleen. Suurimmat ikivanhat ketjumönjät jo putsailin, mutta mieli tekee tietysti hinkata vähän paremmin nyt kun tilaa on.
Lähettäjä 1340R86 aiheesta Tammi 02 2019,17:26
Nyt kun on sopivasti näkösällä niin tarkista jänniteen säätimen littin, samoin akun - johdosta harautuva liitos
Lähettäjä juu-zo aiheesta Tammi 02 2019,19:37

(1340R86 @ Tammi 02 2019,17:26)
QUOTE
Nyt kun on sopivasti näkösällä niin tarkista jänniteen säätimen littin, samoin akun - johdosta harautuva liitos

Hyviä vinkkejä, tsekataan läpi.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Helmi 21 2019,17:38
Tiet tosiaan alkaa näyttämään sen verran keväisiltä että piti ryhdistäytyä busan laitossa. Ketjulaahaimen, haarukan ja rungon putsailuun tuolta eturattaan tuntumasta meni bräkleeniä jonkin verran. Siellä oli varmaankin monen vuoden kakut kerrytettynä.
Putsailujen jälkeen nostelin koneen paikalleen. Yksin väsätessä piti vähän miettiä miten myllyn sopivasti tuonne nostelee, mutta parin liinan ja tunkin avulla sai koneen yksinkin paikalleen. Pitäisi vielä syylari kiinnitellä sekä täytellä nesteet sisään niin pääsee pyöräyttämään konetta jälleen käyntiin.Lähettäjä Jape79 aiheesta Helmi 21 2019,20:14
On tuossa tosiaan itestään aika teluaminen ennen kun koneen saa paikalleen. Kesällä sain yheltä foorulaiselta kuvan sellasesta vinssisysteemistä jolla saa motin itestään helposti pois ja paikalleen. Jos vaikka kesällä rakentelis ens talvee varten valmiiks, ihan vaan kaiken varalle jos tulee tarvetta isommalle huollolle...

Vieläkun pihat sulaisi niin täällä pääsis jo ajelemaan, päätiet ja kadut kaupungilla on jo sulana :thumbup:

Lähettäjä 1340R86 aiheesta Helmi 21 2019,20:48
Itse tehnnyt toisin päin nostanut rungon koneen päältä,
tukenut ylemäs huolto pukilla ja siteen laskee koneen tukien varaan

Lähettäjä juu-zo aiheesta Maalis 07 2019,11:30
Tuollainen tuli vielä hommattua tähän kevään odotusta piristämään. Eli -09 rytkösen pääsylkkä jota ajattelin ensiksi testata teräspunosten kanssa jarrujen parantamiseen. Katsotaan onko tuo yhtään alkuperäistä parempi. Pitäisi käydä teräspunosletkut ja sopiva banjo kysäisemässä mamasanilta.


Lähettäjä Jape79 aiheesta Maalis 07 2019,11:35
Radiaali sylkän pitäisi parantaa jarruja ihan mukavasti, näin oon ainakin jostakin lukenut... Löysitkö jostakin käytettynä vai ostitko uutena?

Itellä kans sylinterin vaihto harkinnassa, tälle kesälle vaihdoin ainoastaan teräspunosletkut eteen ja taakse. Nähtäväksi jää paraneeko pelkillä letkuilla ollenkaan ???

Lähettäjä juu-zo aiheesta Maalis 07 2019,11:50

(Jape79 @ Maalis 07 2019,11:35)
QUOTE
Radiaali sylkän pitäisi parantaa jarruja ihan mukavasti, näin oon ainakin jostakin lukenut... Löysitkö jostakin käytettynä vai ostitko uutena?

Itellä kans sylinterin vaihto harkinnassa, tälle kesälle vaihdoin ainoastaan teräspunosletkut eteen ja taakse. Nähtäväksi jää paraneeko pelkillä letkuilla ollenkaan ???

Käytettynä purkuosana löytyi. Ilmausnippa puuttuu, säiliö tuli mukaan toki myös vaikka ei kuvissa. Pienen tutkimisen tuloksena ilmeisesti m8x1,25 ilmausnipan pitäisi sopia, joten käväisen töiden jälkeen noutamassa. Tuolla sylkällä hintaa kolmasosa rcs19:stä, joten ajattelin ettei pahan hintainen kokeilu ainakaan.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Maalis 22 2019,19:27
Tänään turasin öljyt ja jäähdytinnesteet sisään ja tankki kiinni. Ja ei kun starttaamaan pitkästä aikaa. No pyörä kohtalaisen hyvin käyntiin, mutta hieman erikoinen putputus. Annoin vähän aikaa käydä ja kokeilin kaasuttaa. Kiertää, mutta erikoinen käyntiääni, kuin jotain kaksipyttyistä lähtisi kierrättämään... Jotain häikkää siis käynnissä. Mielessä kävi että onko sytytysjärjestys jotenkin väärä, mutta mielestäni puolia ei voi väärään järjestykseen edes laittaa. Kerran ampui 2000rpm kohdalla jopa putkesta kun käänsi vähän kaasusta. Onko ideoita mistä voisi tuollainen käynti johtua? Mitään liittimiä ei pitäisi voida mielestäni myöskään kytkeä väärin eikä mitään vikakoodeja ollut. Moottori kävi kuitenkin hyvin ja pehmeästi, mutta putkesta kuuli selkeän putputuksen. Myös kaasua kääntäessä imusarjasta kuuluva imu ei mielestäni ollut rivinelosen kuuloinen.
Lähettäjä Jape79 aiheesta Maalis 22 2019,19:40
3. ja 4. johdot taitaa yltää aika helposti ristiin, kannattaa varmaan ekana tsekata. Bensan seassa oli varmaan kausisäilytys linimentit?
Lähettäjä juu-zo aiheesta Maalis 22 2019,19:54
Samantien kun kirjoitin viestin lähdin talliin takaisin katsomaan vielä ja sieltähän se vika selvisi. Puolathan voi helpostikin laittaa ristiin. Eli kaksi vasemmanpuoleista puolaa kun käänsi toisin päin niin ääni muuttui heti paremmaksi. En nyt tiedä onko nuo vielä kaikki ristissä koska tyhjäkäyntiä en saanut säädettyä pikaisesti mitenkään tontille. Eli pitääpä huomenna palata tutkimaan vielä tarkemmin kaikkien puolien järjestystä...
Bensatankki on käytännössä tyhjä eli valo palaa. Pitäisi siis uudet liemet joka tapauksessa kaadella sisään.Lähettäjä Jape79 aiheesta Maalis 22 2019,20:16

(juu-zo @ Mar. 22 2019,19:54)
QUOTE
Samantien kun kirjoitin viestin lähdin talliin takaisin katsomaan vielä ja sieltähän se vika selvisi. Puolathan voi helpostikin laittaa ristiin. Eli kaksi vasemmanpuoleista puolaa kun käänsi toisin päin niin ääni muuttui heti paremmaksi. En nyt tiedä onko nuo vielä kaikki ristissä koska tyhjäkäyntiä en saanut säädettyä pikaisesti mitenkään tontille. Eli pitääpä huomenna palata tutkimaan vielä tarkemmin kaikkien puolien järjestystä...
Bensatankki on käytännössä tyhjä eli valo palaa. Pitäisi siis uudet liemet joka tapauksessa kaadella sisään.

Puoliahan et saa ristiin mutta johdot kylläkin :p eiköhän tuo aamulla sirkeillä silmillä selviä...

Lähettäjä juu-zo aiheesta Maalis 23 2019,11:04
Noniin, nukutun yön jälkeen heräsi heti epäily eilisestä turaamisesta. Eli laitoinko illalla iap anturin letkun kiinni kun otin putsarin irti puolien järjestystä vaihtaessa? No en tietysti laittanut. Eli syy outoon tyhjäkäyntiin selittyi sillä. Letku kiinni, pyörä käyntiin ja ai että, sehän kuulostaa juuri sellaiselta kuin pitää. Nyt heräsi vielä kysymys tps anturista. Eli tyhjäkäynnillä näyttää että tps on hyvin keskellä -C00. Sammutettuna viiva on tuolla alareunassa eli _C00. Ohje käsittääkseni sanoo että tuo pitää tyhjäkäynnillä säätää eli onko tuo ok että sammutettuna on viiva alhaalla vai pitäisikö säätää niin että on jatkuvasti keskellä?
Lähettäjä juu-zo aiheesta Maalis 23 2019,15:14
Ongelmat selätetty ja pyörä kasassa. Pölyt huuhtaisin päältä pois ja täytyy vielä vahat heittää niskaan ennen kuin lähtee ajelemaan. Etujarru ja punosletkut on jossain vaiheessa tässä työn alla. Ei ole vielä ehtinyt letkuja käydä tilailemassa.
Sumomoton ständi toimii katteidenkin kanssa pienellä modaamisella.
Lähettäjä SMR aiheesta Maalis 23 2019,20:47
Sulla on TPS:n säätö ihan rajalla niin se muuttuu kun sammutat.
Ei pitäis olla juurikaan haittaa, (onko)
Paljonko tyhjäkäynti, onko syytä nostaa ihan vähäsen ? Sillä viivakin pysyis keskellä.

Lähettäjä juu-zo aiheesta Maalis 23 2019,21:52
Säädin tyhjäkäynnin melko alhaiseksi karvan tonnin pintaan. Mielestäni käynti oli ainakin tasainen ja tuo säätö on niin herkkä etten nähnyt syytä tuosta enää lähteä kääntelemään. Tuskin tuolla kovin merkittävästi on merkitystä. Ei vaadi onneksi paljoa purkamista vaikka joutuisi myöhemmin säätöä tarkastamaan.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Maalis 26 2019,19:04
Teräspunosletkut tilauksessa, joten jarruhommatkin pitäisi tässä alkukaudesta saada kuntoon.
Lähettäjä jarim aiheesta Maalis 29 2019,08:42

(juu-zo @ Mar. 23 2019,11:04)
QUOTE
Noniin, nukutun yön jälkeen heräsi heti epäily eilisestä turaamisesta. Eli laitoinko illalla iap anturin letkun kiinni kun otin putsarin irti puolien järjestystä vaihtaessa? No en tietysti laittanut. Eli syy outoon tyhjäkäyntiin selittyi sillä. Letku kiinni, pyörä käyntiin ja ai että, sehän kuulostaa juuri sellaiselta kuin pitää. Nyt heräsi vielä kysymys tps anturista. Eli tyhjäkäynnillä näyttää että tps on hyvin keskellä -C00. Sammutettuna viiva on tuolla alareunassa eli _C00. Ohje käsittääkseni sanoo että tuo pitää tyhjäkäynnillä säätää eli onko tuo ok että sammutettuna on viiva alhaalla vai pitäisikö säätää niin että on jatkuvasti keskellä?

Viiva pitää olla keskellä pyörän käydessä tyhjäkäynnillä ja "käsikaasu" elikkä imu pois. Kun pyörän sammuttaa niin jännite tipahtaa sen verta ettei näytä enää todellista se anturi --> viiva menee monesti alas.
Lähettäjä 1340R86 aiheesta Maalis 29 2019,12:04

(juu-zo @ Maalis 23 2019,15:14)
QUOTE
Ongelmat selätetty ja pyörä kasassa. Pölyt huuhtaisin päältä pois ja täytyy vielä vahat heittää niskaan ennen kuin lähtee ajelemaan. Etujarru ja punosletkut on jossain vaiheessa tässä työn alla. Ei ole vielä ehtinyt letkuja käydä tilailemassa.
Sumomoton ständi toimii katteidenkin kanssa pienellä modaamisella.
Hyvän oloinen nosto systeemi, mihinkäs se tulee pyörässä kinni, voiko laittaa kummalle puolelle vain?
Lähettäjä juu-zo aiheesta Maalis 29 2019,13:51

(1340R86 @ Maalis 29 2019,12:04)
QUOTE
Hyvän oloinen nosto systeemi, mihinkäs se tulee pyörässä kinni, voiko laittaa kummalle puolelle vain?

Ylätapin nostoholkki tulee konen pulttiin kiinni, joten pultin kääntämällä toisin päin saa kyllä periaatteessa kummalle tahansa puolelle. Alempi nostotappi menee swingin reikään.
Lähettäjä 1340R86 aiheesta Maalis 29 2019,15:23

(juu-zo @ Maalis 29 2019,13:51)
QUOTE

(1340R86 @ Maalis 29 2019,12:04)
QUOTE
Hyvän oloinen nosto systeemi, mihinkäs se tulee pyörässä kinni, voiko laittaa kummalle puolelle vain?

Ylätapin nostoholkki tulee konen pulttiin kiinni, joten pultin kääntämällä toisin päin saa kyllä periaatteessa kummalle tahansa puolelle. Alempi nostotappi menee swingin reikään.

Siis jotain siitä jää pyörään kiinni, tuleeko se miten siihen siihen swingin kiinikeen kohdalle?
kuinka lähelle runkoa lähinnä siksi että omassa on siinä kinni vetarin tukilaippa

Lähettäjä juu-zo aiheesta Maalis 29 2019,17:43

(1340R86 @ Maalis 29 2019,15:23)
QUOTE

(juu-zo @ Maalis 29 2019,13:51)
QUOTE

(1340R86 @ Maalis 29 2019,12:04)
QUOTE
Hyvän oloinen nosto systeemi, mihinkäs se tulee pyörässä kinni, voiko laittaa kummalle puolelle vain?

Ylätapin nostoholkki tulee konen pulttiin kiinni, joten pultin kääntämällä toisin päin saa kyllä periaatteessa kummalle tahansa puolelle. Alempi nostotappi menee swingin reikään.

Siis jotain siitä jää pyörään kiinni, tuleeko se miten siihen siihen swingin kiinikeen kohdalle?
kuinka lähelle runkoa lähinnä siksi että omassa on siinä kinni vetarin tukilaippa

Kyllä, runkoon kiinnitetään tuollainen holkki eli käytännössä tuollainen noin 3-4cm putken pätkä joka on siinä sitten aina kiinni jos sitä ei halua erikseen aina ruuvata irti. Swingin akseli on ontto ja alatappi sujahtaa sen sisään. Aika lähelle tuo siis runkoa tulee. Väliin jää sen yläholkin verran eli se noin 3cm tuosta adapterilevystä runkoon. Teline kuitenkin hyvin tukeva, pyörä pysyy siinä hyvin ilman vaaraa tippumisesta ja liikuttelu on helppoa.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Huhti 06 2019,20:22
Jarruletkut ei ehtinyt vielä kauden avaukseen, mutta ovat matkalla. Tänään kuitenkin avattu kahvittelulenkillä ajokausi.Lähettäjä juu-zo aiheesta Huhti 07 2019,19:27
Eihän se eilinen ajelu ihan niin ruusuisesti näköjään mennyt. Tänään huomasin tallissa pyörän alla lätäkön... Öljyä näytti pikaisella tuumailulla olevan. Oikean puolen katteeseen roiskunut sisäpuolella tuohon puoleenväliin öljyä ja siitä valutellut alas. Kuvassa ylhäällä oleva banjo näytti eniten syylliseltä, mutta toisaalta öljyä oli myös kannentiivisteen juuressa joten kannen seutu voi olla toinen potentiaalinen paikka. Täytyy putsailla ja laittaa käyntiin jos näkisi mistä sitä öljyä oikein falskaa. Nyt tuossa koneen kyljessä oli sen verran valumajälkiä ettei pystynyt tarkkaa paikkaa paikallistamaan. No ensi viikoksi on luvattu vielä huonoja ilmoja... Mikään muu kuin venakopan kansi ei ole ollut tuosta irti ja sekin tuli uudella tiivisteellä laitettua kiinni, joten ihmetyttää kyllä mistä tuollainen vuoto on nyt tullut.
Lähettäjä 1340R86 aiheesta Huhti 07 2019,21:01

(juu-zo @ Huhti 07 2019,19:27)
QUOTE
Eihän se eilinen ajelu ihan niin ruusuisesti näköjään mennyt. Tänään huomasin tallissa pyörän alla lätäkön... Öljyä näytti pikaisella tuumailulla olevan. Oikean puolen katteeseen roiskunut sisäpuolella tuohon puoleenväliin öljyä ja siitä valutellut alas. Kuvassa ylhäällä oleva banjo näytti eniten syylliseltä, mutta toisaalta öljyä oli myös kannentiivisteen juuressa joten kannen seutu voi olla toinen potentiaalinen paikka. Täytyy putsailla ja laittaa käyntiin jos näkisi mistä sitä öljyä oikein falskaa. Nyt tuossa koneen kyljessä oli sen verran valumajälkiä ettei pystynyt tarkkaa paikkaa paikallistamaan. No ensi viikoksi on luvattu vielä huonoja ilmoja... Mikään muu kuin venakopan kansi ei ole ollut tuosta irti ja sekin tuli uudella tiivisteellä laitettua kiinni, joten ihmetyttää kyllä mistä tuollainen vuoto on nyt tullut.


Ensimäisenä tarkistaisin sen banjon pultin, letkun, siinä lähellä 10mm kannalla olevan alhalta päin kanteen tulevan pultin, tietysti sen kopan mikä ollut auki,
kampuran pään kopan "korkit"

Lähettäjä jarim aiheesta Huhti 08 2019,10:15
Onhan sulla kannen kyljessä oleva pultti paikoillaan tiivisteen kera? Se mikä estää nokkaketjua tipahtamasta alas jos nokat on irti?
Lähettäjä juu-zo aiheesta Huhti 08 2019,13:00

(jarim @ Huhti 08 2019,10:15)
QUOTE
Onhan sulla kannen kyljessä oleva pultti paikoillaan tiivisteen kera? Se mikä estää nokkaketjua tipahtamasta alas jos nokat on irti?

Ei ainakaan ole ollut missään vaiheessa irti, joten toivoisin että on edelleen paikoillaan.  :p  Täytyy iltapäivästä putsata tuo koneen kylki ja tutkia mistä on vuotanut.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Huhti 08 2019,18:31
Banjo kunnolla kiinni, kampuran korkki kireällä eikä muuallakaan näkyviä paikkoja mistä voisi öljyjä vuotaa. Muut paikat tuosta ei ole ollut edes auki, joten hyvin erikoiselta vaikuttaa. En jaksanut muuta kuin putsailla vähän konetta. Antaa kuivua kuivaksi ja kokeillaan sitten näkeekö käynnissä mistä voisi öljyä tulla.
Lähettäjä Jape79 aiheesta Huhti 08 2019,18:42

(juu-zo @ Apr. 08 2019,18:31)
QUOTE
Banjo kunnolla kiinni, kampuran korkki kireällä eikä muuallakaan näkyviä paikkoja mistä voisi öljyjä vuotaa. Muut paikat tuosta ei ole ollut edes auki, joten hyvin erikoiselta vaikuttaa. En jaksanut muuta kuin putsailla vähän konetta. Antaa kuivua kuivaksi ja kokeillaan sitten näkeekö käynnissä mistä voisi öljyä tulla.

Bräkleenillä putsaat niin hyvä tulee. Öljyn kuivumista saat oottaa hetken jos toisenkin :p

Lähettäjä juu-zo aiheesta Huhti 08 2019,19:02

(Jape79 @ Huhti 08 2019,18:42)
QUOTE

(juu-zo @ Apr. 08 2019,18:31)
QUOTE
Banjo kunnolla kiinni, kampuran korkki kireällä eikä muuallakaan näkyviä paikkoja mistä voisi öljyjä vuotaa. Muut paikat tuosta ei ole ollut edes auki, joten hyvin erikoiselta vaikuttaa. En jaksanut muuta kuin putsailla vähän konetta. Antaa kuivua kuivaksi ja kokeillaan sitten näkeekö käynnissä mistä voisi öljyä tulla.

Bräkleenillä putsaat niin hyvä tulee. Öljyn kuivumista saat oottaa hetken jos toisenkin :p

Bräkleenillä ja rätillä putsailinkin. Tuossa on vain niin paljon koloa ja rakoa, että joihinkin paikkoihin piti yrittää bräkleenipullon paineella suihkutella paskat pois.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Huhti 09 2019,17:50
Tutkailin töiden jälkeen tuota öljyvuotoa. Tutkin sammuksissa ja käynnissä, mutta vuoto on kuitenkin niin pientä, että mitään näkyvää en saanut aikaan. Epäilykset kohdistuu kuitenkin öljynjäähdyttimen kiinnityksiin ja niissä oleviin o-renkaisiin. Jo paikalle laittaessa pohdin mahtaako vanhat o-renkaat toimia ja tuolla seutuvilla selkeästi mielestäni on öljyä tullut jostain kun öljypohjassa on likaa. Oikean kyljen letku on sitten saattanut sen verran ajossa sotkea että on roiskunut katteellekin ja sitä kautta tuohon oikeaan koneen kylkeen. Sattuuko kukaan muistamaan minkä kokoiset nuo o-renkaat on vai pitääkö ensiksi irroittaa malliksi yksi ennen kuin lähtee ostoksille?
Edit. Googlailemalla löysin osanumeron 09280-12012 ja tuo sanoo mitoiksi D:2.4 ID:11.8, tuo tarkoittaa ilmeisesti että paksuus 2,4mm ja sisähalkaisija 11,8mm? Eli ulkohalkaisija tällöin 16,6mm.

Myöskin jarruletkut saapuivat tänään. Tuolle R1 sylkän jarrunestesäiliölle pitäisi vielä jokin kiinnitys keksiä.
Lähettäjä 1340R86 aiheesta Huhti 11 2019,08:46
Kannatta tarkista myös siitä banjo pultista että ei ole murtumaa samoin letkusta sekä lauhdutimen letkuista, onhan ö suodatimessa varmasti vain yksi tiiviste että ei ole jäänyt vanha kiinni konen puolelle,
muistitahn tarkistaa sen kannen kulamssa olevan pultin

Lähettäjä juu-zo aiheesta Huhti 12 2019,18:28
Kyllähän ne vuotopaikat sieltä selviää kun etsii. Varmana vuotopaikkana ainakin venttiilikopantiivisteen U-kolot. Molemmat vuotaa vaikka on uudella tiivisteellä laitettu kiinni. Ei siis pidä ilman lisätöhniä välissä vaikka kovin uskoin että uudella tiivisteellä pitäisi. Pitänee kaivella onko vielä jossain laatikonpohjilla tuota tiivistesilaria. Myös tuo kanteen alhaalta päin tuleva pultti kerää juureensa tuollaisen öljyrenkaan eli voi olla että sekin vuotaa vähän vaikka tuntuu olevan kiinni. Täytyy sekin laittaa tiivistäen uusiksi kiinni. Venttiilikoppa on vain ikävän ahdas nyppiä irti tuosta kun kone on paikoillaan...


Lähettäjä jarim aiheesta Huhti 12 2019,18:33
Mustaa tiivistesilaria puolikuihin uudella tiivisteelläkin.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Huhti 13 2019,10:45

(jarim @ Huhti 12 2019,18:33)
QUOTE
Mustaa tiivistesilaria puolikuihin uudella tiivisteelläkin.

Niinhän tuo manuskakin sanoo kun sitä nyt tutkaisin että puolikuut silarilla uudellakin tiivisteellä.
Lähettäjä 1340R86 aiheesta Huhti 13 2019,10:51

(juu-zo @ Huhti 13 2019,10:45)
QUOTE

(jarim @ Huhti 12 2019,18:33)
QUOTE
Mustaa tiivistesilaria puolikuihin uudella tiivisteelläkin.

Niinhän tuo manuskakin sanoo kun sitä nyt tutkaisin että puolikuut silarilla uudellakin tiivisteellä.

Tuo pikku pultti jos pohjaa vaikappa rijässä olevaan likaan tms ennen kuin kanta alkaa kunnolla kirstämään, sotkee kyllä tehokaasti jokapaikkan
Lähettäjä juu-zo aiheesta Huhti 13 2019,15:01
No nyt on venakopan tiivisteen puolikuut laitettu silarilla kiinni ja tuohon kannen pikkupultin kantaan laitoin vähän silaria myös. Alkoi paikat pitämään. Takajarruun tuli vaihdettua teräspunos sekä kytkimelle vaihdettu teräspunos. Ilmaukset meni vähän liiankin hyvin, tosin takajarrua en käynyt vielä ajossa koittamassa. Etujarruun en vielä laittanut teräspunoksia kun pitäisi tuo R1 sylkän säiliön kiinnike väsäillä. Jossain hyvässä jemmassa on 2mm alumiinin palasia mistä ajattelin sille pidikkeen askarrella, mutta eihän niitä nyt tietenkään löydä kun tarvitsee. Pitää jatkaa vielä etsintöjä että saa tuon sylkänkin vaihdeltua.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Huhti 14 2019,14:14
Kaivelin etujarrun säiliölle jonkinlaisen alumiininpalasen kiinnikkeeksi ja sylkän sekä punokset kiinni. Etujarrun ilmailussa saikin kulumaan vähän enemmän aikaa, mutta eiköhän sieltä saatu kaikki kuplat pois. Pitää vielä varovasti käydä ajossa testaamassa. Säiliölle teen varmaankin 3D-tulostimella vielä paremman kiinnikkeen kunhan saan tuohon uudempaan tulostimeen vielä hihnat ja hihnapyörät postissa. Pistetään kuvia sitten kun saa tuon kiinnikkeen tehtyä.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Huhti 07 2020,19:15
Jaahas viime kesänä päivitykset jäikin vähemmälle. Juhannuksen tienoilla tuli tuollainen karvainen kaveri haettua meille niin vaihdettiin perinteinen kesäreissu pyörällä autolla tehtyyn rokuan reissuun. Kesän ajot siis pääosin työmatkaa ja muuta sekalaista huviajelua. Talvehtimaan pyörä laittettiin lokakuun paikkeilla ja tänä talvena ei ollutkaan kummempia huoltotoimenpiteitä tiedossa, joten talven aikana pyörään ei tullut oikeastaan tehtyä mitään.

Yllä mainittua etujarrunestesäiliön kiinnikettä koitin tehdä 3d-tulostamalla, mutta en oikein saanut perus petg muovia kestämään tuossa järkevästi, joten alumiinipalanen on ajanut asiansa sillä aikaa. Olisi tuossa 2mm rosteriakin palanen josta voisi paremman telineen tuolle väännellä niin ei ainakaan turhia heiluisi. Ehkä se otetaan tässä keväällä vielä agendalle.

Tänään kuitenkin starttasin ajokauden eli pyörä hienosti talven jälkeen käyntiin eikä kummallisuuksia ollut havaittavissa. Tuollaisen 40km lenkin kerkesin tässä lähimaastoissa heittää ennen sadetta ja testaamaan että pyörä toimi jälleen oikein nätisti talven jäljiltä. Mitään suurempia suunnitelmia ei ole tälle kaudelle olemassa. Jos jotain toivelistaa vielä laittaisi mitä olen tässä vuosien mittaan pyörään miettinyt niin kunnollista automaattirasvaria eli scottoileria tai pro-oileria tuon loobmanin tilalle ja modattuja satuloita. Ketjut ja rattaat on varmaankin seuraavana huoltolistalla, mutta näyttää vielä sen verran hyväkuntoisilta että ei niiden kanssa kiirettä. Myöskin katteiden pienien nirhaumien paikkailu ja maalaus on käynyt silloin tällöin mielessä, mutta kun yleisilme on vielä ihan siisti niin eipä sekään ole vielä lähitulevaisuuden asia. Koitetaan vaikka tällä ajokaudella päivitellä reissutarinoita ja kuvia ajopäiviltä enemmän.


Lähettäjä juu-zo aiheesta Touko 10 2020,13:59
En tiedä onko busassa ihan normaalia vai ei mutta akut tuntuu kestävän sen pari vuotta ja sen jälkeen tuppaa jo levossakin purkautumaan sen verran vauhtia että taas olisi vaihto hommia. Exide ja yuasa on jo kokeiltu eikä tunnu eroa olevan. Jotain muuta akkua tilalle vai suosiolla 24v systeemejä kasailemaan? Eihän nuo akut nyt mahdottomia maksa, mutta jos kerralla panostaisi niin pääsisi tästäkin harmista.
Lähettäjä jarim aiheesta Touko 10 2020,19:05
Mulla on nyt 2 x Bilteman LiFePo akkua (24v systeemi startille siis). Vartan akkuja oli useammat peräkkäin ja niistä sama fiilis, vähintään 2v välein sai olla vaihtamassa. Ainakin ekan 12kk perusteella pelkästään positiivista sanottavaa LiFePoista.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Touko 10 2020,22:39
Jotain tuollaista mietinkin että laittaisiko suoraan pari lipoa ja 24v systeemit. Täytyy mittailla vähän millainen kakkosakku menee hyvin tuonne penkin alle. Ei liene väliä vaikka eivät täysin samalla kapasiteetilla olisi varustettuja. Kakkosakuksi sopii varmaan pienempikin.
Lähettäjä 1340R86 aiheesta Touko 10 2020,23:37
GEN1 ollut nyt 2 shoraita ~7vuotta yhä toimii moilemata kytety 12vsysteemiksi toinen org paikalla ja toinen takpenkin alla,
ja GEN2 ~13vuotta se alkuperäinen mikä oli jo uutena

Lähettäjä jarim aiheesta Touko 11 2020,08:37
< https://www.biltema.fi/autoilu....0036169 >
LITIUMAKKU 4 AH
Tuotenro. 80-175
Kapasiteetti: 4,0 (12,0) Ah
Mitat: 150 x 87 x 93 mm
Paino: 0,9 kg

Noita minulla on 2kpl. Hyvin sopii takahydlariinkin.

Lähettäjä juu-zo aiheesta Touko 11 2020,08:37
Oliko niin että tuon kakkosakun ei tarvi olla saman kokoinen ku ykkösakun? Xlmotossa olisi shidon lifepo4 akkuja ok hinnoilla, joten ajattelin sieltä jonkinlaiset tilata 24v systeemiin. Takapenkin alle taakse mahtuu kyllä alkuperäisen kokoinen akku kunhan laittaa sen sinne ennen takakatteen kiinnitystä. Jos siis on parempi että on kaksi samanlaista niin sellainenkin konfiguraatio onnistuu. Tietysti tuonne taakse mielellään laittaisi niin vähän painoa kuin mahdollista.
Lähettäjä jarim aiheesta Touko 11 2020,09:04
Lyijyakkujen kanssa muistaakseni akut helposti syö toisensa tyhjäksi jos ne jäävät pitkäksi aikaa rinnakkain (=latausasentoon) ja ovat erikokoisia. Litiumakkujen kanssa ei taida olla niin tarkkaa.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Touko 11 2020,10:10
Hinnan säästö tuossa on alle pari kymppiä joten laitan samanlaiset akut tulemaan. Näitä siis pari kappaletta < https://www.xlmoto.fi/mp-akku....2005#?p >
Väsäilin myös kytkentäkaavion releille automaatti 12v/24v kytkentää varten. Kun alkuperäisiä kytkentäkaavioita katselin niin releille järkevintä ottaa varmaan suoraan starttireleen ohjauksesta haarat niin saa nuo samat kytkin+starttinappi+jalka varotoiminnot toimimaan myös näillä ohjausreleillä. Haetaan siis vähän tarvikkeita sitten kun akut saapuu.

Lähettäjä jarim aiheesta Touko 11 2020,11:06
Itselläni on perinteinen manuaalikytkimellä oleva. Aikansa kesti alkuperäinen ennenkuin viime kesänä < hitsasi navat kiinni. >. Syykin tosin löytyi, oli ilmeisesti jo pidempään ollu startin päässä < huonosti johto kiinni liittimessä. >


Lähettäjä juu-zo aiheesta Touko 11 2020,11:54
Automaatti systeemit ei kovin paljoa kustanna niin ajattelin sen verran askarrella tuohon lisäksi. Releet kympillä biltsusta ja tuohon päälle vähän liittimiä ja johtoja.
Lähettäjä jarim aiheesta Touko 11 2020,12:04
Laitahan raporttia kuinka toimii jahka saat väsättyä. :)
Lähettäjä juu-zo aiheesta Touko 11 2020,17:22
Tuumasta toimeen ja töiden jälkeen kävin paikallisessa autotarvikeliikkeessä kysäisemässä vähän tarvikkeita. 10mm2 kaapelia tarpeeksi ja pari relettä sekä liittimiä. 10 neliöiselle ei tietysti ole oikein kunnon liittimiä mutta kokeillaan mennään juottamalla ja kutistesukalla.


Toinen akku sopii siis tuonne takaloosteriin ihan passelisti.Lähettäjä Make80 aiheesta Touko 11 2020,17:35
Kun saat tuon valmiiksi niin jos viitsit tehdä selkeän tarvikelistan ja ohjeen mitä kytketään mihinkin napaan.
Olisin kiitollinen tuosta kun ei tuo sähköpuoli ole itsellä hallussa.

Lähettäjä juu-zo aiheesta Touko 11 2020,17:47
Tottakai viitsin, sitä vartenhan näitä kertomuksia tehdään.

Näissä liittimissä olikin ihan kätevä holkki päällä johon tuon 10 neliön kaapelinkin saa oikein hyvin juotettua. Täytyy katsoa releille seuraavaksi paikat että saa mallattua johtojen pituudet.


Lähettäjä Dipshit aiheesta Touko 11 2020,21:51
Itse asensin kyseisen akun ja 35mm² kaapelit ja hyvin lähtee käyntiin ja samalla loppu kahdella akulla pelaaminen
< https://www.fullspectrumpower.com/collect....y-p-10s >

Lähettäjä juu-zo aiheesta Touko 11 2020,21:52
Homma etenee. Releille mallasin ekana paikan perän oikeaan takanurkkaan.


Sen jälkeen piuhat tuli tehtyä määrmittaan valmiiksi. Jonkinlainen kasahan noita tähän tarvitaan. Piuhaa jäi sen verran yli että tein myös uudet pääakun virta ja maa kaapelit.Sitten vain johtoja vetelemään oikeisiin osotteisiin.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Touko 11 2020,21:52
Sen jälkeen pikkasen kytkentäpuuhia.

Sitten pitäisi vielä nuo releiden ohjauskaapelit juottaa kiinni näihin starttireleeseen meneviin mustakeltaiseen ja keltavihreään piuhaan. Ja odotella että uudet akut tulee. Taka-akun kiinnityksen varmistan varmaankin velcrolla ja nippusiteillä. Nyt tuossa siis vain vanha akku mallattuna paikalle.Lähettäjä juu-zo aiheesta Touko 12 2020,08:48
Päivittelin vielä kytkennät niin että näkyy sulakkeet jotka pitää itsekin vielä lisätä tuohon.

Lähettäjä Dipshit aiheesta Touko 12 2020,10:36
Eikös tämän systeemin saisi rakennettua kyseisen relen ympärille ilman että on tarvetta ruveta kolvailee tehtaan piuhoja. Jos tollasen systeemin tahtoo tehä joku joka ei luota omaan osaamiseen niin paljon että alkaisi niitä piuhoja kolvailee?
< https://www.amazon.com/SCHNEID....1ON97VY >

Lähettäjä juu-zo aiheesta Touko 12 2020,11:17

(Dipshit @ Touko 12 2020,10:36)
QUOTE
Eikös tämän systeemin saisi rakennettua kyseisen relen ympärille ilman että on tarvetta ruveta kolvailee tehtaan piuhoja. Jos tollasen systeemin tahtoo tehä joku joka ei luota omaan osaamiseen niin paljon että alkaisi niitä piuhoja kolvailee?
< https://www.amazon.com/SCHNEID....1ON97VY >

Kyseisessä releessä on vain kaksi vaihtokärkeä yhessä releessä eli kytkennät sinänsä on aivan samat. Voihan liitoksia tehdä rosvoliittimillä ja vaikka millä, mutta juotetut liitokset on vain tärisevässä pyörässä huomattavasti luotettavampia.
Itsekin kysyin kyllä tuolta autotarvikeliikkeestä jos olisi suoraan ollut DPDT releitä eli kahdella vaihtokärjellä varustettua relettä, mutta niitä ei ihan joka paikasta löydä kun taas noita SPDT eli yhdellä vaihtokärjellä varustettuja releitä löytyy joka paikasta.

Lähettäjä jarim aiheesta Touko 12 2020,13:18
Sen taka-akun kiinnitys tosiaan kannattaa tehdä kunnolla, hyppii nimittäin ihan kiitettävästi siellä perässä.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Touko 12 2020,14:03
Kävin kytkemässä nuo ohjauskarvat kiinni ja testasin releiden toimintaa. Iloisesti pyörähti kahdella vanhemmalla perus akullakin. Ei kaikki tietysti ihan vielä täysin toiminut vaan toinen rele hitsautui muutaman testikerran jälkeen kiinni. Eli ainakaan tämä 30A mini rele otti itseensä. Todennäköisesti kytkentää pitää muuttaa sellaiseksi, että taka-akun releet vetäisivät ennen kuin starttirele vetää, jotta kytkentänastoille ei tule kovaa kytkentäräpsyä. Tutkitaan vähän kytkentäkaavioita ja mietitään mikä tuohon olisi järkevin.


Lähettäjä jarim aiheesta Touko 12 2020,14:14
Tuohon omaan kytkimen sulamiseen liittyen meinasinkin jo kytkentäkaavion nähtyäni sanoa että melko järeät releet todennäköisesti tarttee. :D
Lähettäjä juu-zo aiheesta Touko 12 2020,14:23
Kyllä tuota itsekin jo aluksi hieman epäilin, mutta täytyi se vielä kantapään kautta todistaa. :D Hieman foorumeita selaillessa moni on tehnyt tuon vain niin että releiden ohjausvirta on otettu suoraan sytytysvirrasta ja maa otetaan tuosta kytkimen maattopiiristä joka menee alkuperäiselle starttireleellekin. Tällöin kytkimen vetäminen aina naksauttelee noita releitä. Itse hieman ajatusta vieroksun että taka-akkua kytketään ja irroitetaan koko ajan, joten mietin ottaisiko releiden ohjauksvirran suoraan akulta erillisen kytkimen kautta, jolloin startatessa pitää muistaa vielä yksi kytkin laittaa päälle.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Touko 12 2020,17:06
Kokeilin ottaa releiden ohjausjännitteen suoraan akusta ja maa sitten tuon kytkinkahvan kautta. Parantaa ehkä tuota releen kestoa hieman, mutta en silti tiedä uskaltaako tuollaiseen systeemiin luottaa. Parempi lienee metsästää tuohon vain järeämmät releet tilalle ja mennä alkuperäisellä kytkennällä. Täytyy katsoa mistä löytyisi jotain vähän järeämpää vaihto relettä tilalle.

Edit. Tosin homma menee astetta hankalemmaksi kun 5-napaisia tehoreleitä ei sitten ihan joka paikasta löydykään.Lähettäjä Dipshit aiheesta Touko 12 2020,17:55
Eikös automaatti systeemin pointti mene vähän hukkaan jos alkaa manuaali kytkimiä lisäilee kun samaan vaivaan se yksi kytkin voisi sitten olla tuo perinteisen 24v systeemin kytkin
Lähettäjä juu-zo aiheesta Touko 12 2020,20:50
Löytyy näköjään biltsustakin 50/80A vaihtorelettä joten vaihdetaan vielä releet tuollaisiin. Vaatii kylläkin abikoiden vaihtamisen vielä leveämpiin, mutta eipä se haittaa. Tuossa varmaankin sen verran järeämmät kontaktit että kestää starttailut.


Lähettäjä SMR aiheesta Touko 13 2020,01:38
Eikös tuommoista automaattikytkentää ollu kaupankin, vissii jenkkikamaa, ja ropleemana just huono releiden kestävyys.
Lähettäjä SMR aiheesta Touko 13 2020,01:40

(Dipshit @ Touko 11 2020,21:51)
QUOTE
Itse asensin kyseisen akun ja 35mm² kaapelit ja hyvin lähtee käyntiin ja samalla loppu kahdella akulla pelaaminen
< https://www.fullspectrumpower.com/collect....y-p-10s >

Minkälainen moottori ?
Lähettäjä BaTTman aiheesta Touko 13 2020,06:28
Melkoiset tuusailut. Mutta hienoa että tännekkin jaksetaan niistä kertoa. :)
Itse olin iloisesti yllättynyt kun eilen öljyjä vaihtelin ja ajattelin kevään ensi savuja ottaa. Motonetin geeliakku pyöräytti mopedin käyntiin kuin palmun alta.

Lähettäjä Dipshit aiheesta Touko 13 2020,08:58

(SMR @ May 13 2020,01:40)
QUOTE

(Dipshit @ Touko 11 2020,21:51)
QUOTE
Itse asensin kyseisen akun ja 35mm² kaapelit ja hyvin lähtee käyntiin ja samalla loppu kahdella akulla pelaaminen
< https://www.fullspectrumpower.com/collect....y-p-10s >

Minkälainen moottori ?

Perus setti 1441 13:5, 395/378 nokat jne.
Sitä en tiedä onko low rpm cranking laitettu päälle ecueditorissa penkityksen yhteydessäLähettäjä 1340R86 aiheesta Touko 13 2020,11:40

(Dipshit @ Touko 13 2020,08:58)
QUOTE

(SMR @ May 13 2020,01:40)
QUOTE

(Dipshit @ Touko 11 2020,21:51)
QUOTE
Itse asensin kyseisen akun ja 35mm² kaapelit ja hyvin lähtee käyntiin ja samalla loppu kahdella akulla pelaaminen
< https://www.fullspectrumpower.com/collect....y-p-10s >

Minkälainen moottori ?

Perus setti 1441 13:5, 395/378 nokat jne.
Sitä en tiedä onko low rpm cranking laitettu päälle ecueditorissa penkityksen yhteydessä

Ei se ainakaan kaapeleista ole kiinni tuon kokoisilla metrien pituisilla lähtee diselitikin talvipakasilla,
on varmaan ollut melkoisen ahdas asenella/saada akulta lähtemään sopivaan suuntaan ettei murjo napoja

Lähettäjä 1340R86 aiheesta Touko 13 2020,11:43

(juu-zo @ Touko 12 2020,20:50)
QUOTE
Löytyy näköjään biltsustakin 50/80A vaihtorelettä joten vaihdetaan vielä releet tuollaisiin. Vaatii kylläkin abikoiden vaihtamisen vielä leveämpiin, mutta eipä se haittaa. Tuossa varmaankin sen verran järeämmät kontaktit että kestää starttailut.

Hyvältä näytää
Ja johdotahn tulee varmaankin kiinni myös matkalta runkoon/johtosarjaan tms kun systeemi on valmis ?

Lähettäjä Dipshit aiheesta Touko 13 2020,12:39

(1340R86 @ May 13 2020,11:40)
QUOTE

(Dipshit @ Touko 13 2020,08:58)
QUOTE

(SMR @ May 13 2020,01:40)
QUOTE

(Dipshit @ Touko 11 2020,21:51)
QUOTE
Itse asensin kyseisen akun ja 35mm² kaapelit ja hyvin lähtee käyntiin ja samalla loppu kahdella akulla pelaaminen
< https://www.fullspectrumpower.com/collect....y-p-10s >

Minkälainen moottori ?

Perus setti 1441 13:5, 395/378 nokat jne.
Sitä en tiedä onko low rpm cranking laitettu päälle ecueditorissa penkityksen yhteydessä

Ei se ainakaan kaapeleista ole kiinni tuon kokoisilla metrien pituisilla lähtee diselitikin talvipakasilla,
on varmaan ollut melkoisen ahdas asenella/saada akulta lähtemään sopivaan suuntaan ettei murjo napoja

Juu yleensä porukka päivittelee 20mm² kaapeleihin mutta sattu nyt olee tota 35mm² niin sillä mentiin.
Onneksi kyseinen kaapeli on lerjuu kun mikä
< https://www.fanaticaudio.com/shop....peli-20 >

Lähettäjä juu-zo aiheesta Touko 13 2020,13:32

(1340R86 @ Touko 13 2020,11:43)
QUOTE

(juu-zo @ Touko 12 2020,20:50)
QUOTE
Löytyy näköjään biltsustakin 50/80A vaihtorelettä joten vaihdetaan vielä releet tuollaisiin. Vaatii kylläkin abikoiden vaihtamisen vielä leveämpiin, mutta eipä se haittaa. Tuossa varmaankin sen verran järeämmät kontaktit että kestää starttailut.

Hyvältä näytää
Ja johdotahn tulee varmaankin kiinni myös matkalta runkoon/johtosarjaan tms kun systeemi on valmis ?

Toki, niputellaan sitten kun kaikki valmista ja toimii. Jos tänään tai huomenna ehtisi tehdä reissun biltsuun niin saa sulakepesät ja järeämmät releet haettua.
Lähettäjä SMR aiheesta Touko 14 2020,13:55

(Dipshit @ Touko 11 2020,21:51)
QUOTE
Itse asensin kyseisen akun ja 35mm² kaapelit ja hyvin lähtee käyntiin ja samalla loppu kahdella akulla pelaaminen
< https://www.fullspectrumpower.com/collect....y-p-10s >

309 dollaria   :oops:
Lähettäjä juu-zo aiheesta Touko 15 2020,20:25
Biltsusta nyt haettu 50/80A releet eli 50A virrankesto NC kärjellä ja 80A virrankesto NO kärjellä. Tuo varmasti jo kestää aika paljon paremmin kuin 30A rele. Itsellä ei pihtimittaria ole että näkisi paljonko startti nappaa hetkellisesti virtaa. Samassa otin sulakepesät ja sulakkeet ja pitää ne viritellä tuohon nyt vielä. Akut matkaavat vielä ruotsista tänne ja arviolta ensi viikon alussa perillä. Eipä tässä viikonloppuna oikein ajokelejä taas olekaan.


Lähettäjä jarim aiheesta Touko 15 2020,20:40
Starttihan ottaa tehoa minkä ottaa ja virran määrä pyrkii kasvamaan mikäli jännite kyykkää. Siihen ainakin nuo LiFePot tuo apua kun jännite pysyy stabiilimpana.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Touko 16 2020,13:44
Aamupäivän arkastelut ja kytkennät kuntoon.
Tässä ero 80A ja 30A releen välillä. Kontakti nasta siis jonkin verran isompi.


En jaksanut ruveta juottelemaan uusia liittimiä johtoihin, joten dremelillä nuo releiden 9mm terminaalien pienennys 6mm levyisiksi. Tässä toinen dremelöitynä.


Samalla johtojen niputus kiinni.

Irrallaan olevat johdot on vielä navin, kahvanlämppäreiden ja vaihdenäytön johdot. Laitan kiinni sitten kun uudet akut tulee. Voin jonkinlaista videonpätkää vaikka koittaa laittaa starttauksesta sitten kun uudet akut on paikoillaan.

Lähettäjä jarim aiheesta Touko 16 2020,14:06
Hyvältä näyttää! :)
Lähettäjä juu-zo aiheesta Touko 18 2020,21:29
Akut tulivat tänään mutta sen verran oli ohjelmaa heti töiden jälkeen iltaan saakka ettei kerennyt vielä tänään testaamaan. Laitetaan huomenna paikalleen. On ne kyllä kevyet kun on noihin lyijyakkuihin tottunut. Mitoilta nämä ovat vähän matalemmat kuin alkuperäiset akut. Paketissa on mukana tuollaiset kovaa vaahtomuovia olevat korokepalat. Tuohon normaaliin akkupaikkaan ne varmaan pitääkin laittaa kiinni että navat ei jää liian alas.


Lähettäjä juu-zo aiheesta Touko 19 2020,17:33
Akkuja testattu mutta eihän tuossa starttipiirissä mitkään sulakkeet kestä. 40A sulakkeetkin napsahtaa saman tien. Pitänee siis tehdä vielä uudet kaapelit ilman sulakepesiä tuohon. Sulakepesä pitää siirtää kakkosreleeltä maihin menevään piuhaan, jotta normaalikäytössä taka-akku on suojattu sulakkeella. Pitääpä siis hakea vielä vähän piuhaa lisää ennen kuin saa valmista.
Lähettäjä Dipshit aiheesta Touko 19 2020,18:52
Kerros tyhmälle miksi musta/keltanen piuha on vedetty releille? ???
Lähettäjä juu-zo aiheesta Touko 19 2020,18:58

(Dipshit @ Touko 19 2020,18:52)
QUOTE
Kerros tyhmälle miksi musta/keltanen piuha on vedetty releille? ???

Meinaatko releiden ohjausjännitteitä? Releille on vedetty siis samat ohjauskarvat kuin alkuperäiselle starttireleelle. Mustakeltainen on maa ja keltavihreä 12v.
Lähettäjä Dipshit aiheesta Touko 19 2020,19:08
Juurikin sitä meinasin. Aikasemmin vaan kirjoitit "niin saa nuo samat kytkin+starttinappi+jalka varotoiminnot toimimaan myös näillä ohjausreleillä"
Mutta musta/keltanen maadottaa itsensä vaan kun kytkimen painaa pohjaan. Jalan "sensori" on omassa kierrossaan kuten on myös tipover

Lähettäjä jarim aiheesta Touko 19 2020,19:26

(Dipshit @ May 19 2020,19:08)
QUOTE
Juurikin sitä meinasin. Aikasemmin vaan kirjoitit "niin saa nuo samat kytkin+starttinappi+jalka varotoiminnot toimimaan myös näillä ohjausreleillä"
Mutta musta/keltanen maadottaa itsensä vaan kun kytkimen painaa pohjaan. Jalan "sensori" on omassa kierrossaan kuten on myös tipover

Nyt ei ihan aukea mitä tällä haet? Kunhan starttirele ei vedä niin noille kahdelle muulle releelle on aivan sama missä asennossa ovat, startti ei silloin pyöri. Kun starttirele vetää niin samalla nuo kaksi muutakin relettä kytkee nuo akut sarjaan ja startti pyörii.
Lähettäjä Dipshit aiheesta Touko 19 2020,19:31

(jarim @ May 19 2020,19:26)
QUOTE

(Dipshit @ May 19 2020,19:08)
QUOTE
Juurikin sitä meinasin. Aikasemmin vaan kirjoitit "niin saa nuo samat kytkin+starttinappi+jalka varotoiminnot toimimaan myös näillä ohjausreleillä"
Mutta musta/keltanen maadottaa itsensä vaan kun kytkimen painaa pohjaan. Jalan "sensori" on omassa kierrossaan kuten on myös tipover

Nyt ei ihan aukea mitä tällä haet? Kunhan starttirele ei vedä niin noille kahdelle muulle releelle on aivan sama missä asennossa ovat, startti ei silloin pyöri. Kun starttirele vetää niin samalla nuo kaksi muutakin relettä kytkee nuo akut sarjaan ja startti pyörii.

Varmaan vaan yliajattelen taas asiaa enkä tajua miten vaikuttaa noihin muihin varotoimiin ???Lähettäjä juu-zo aiheesta Touko 19 2020,19:51
Tuossa on siis ideana että taka-akku muutetaan rinnan kytkennästä sarjaan vain ja ainoastaan silloin kun starttirelekin vetää.
Jalan kytkin ja vaihdeanturi liittyy samaan piiriin starttinapin kanssa eli starttinapille ei tule jännitettä mikäli vaihde ei ole vapaalla, tai jalka ylhäällä. Tässä on tuo koko starttipiirin toiminta service manualista.Lähettäjä juu-zo aiheesta Touko 20 2020,18:45
Ehkä se täytyy jo tämän jälkeen uskoa että ei tuossa tule minkäänlaiset releet pelaamaan. Biltsun rele suli siis aivan totaalisesti ensimmäisessä startissa lifepojen kanssa.Laitoin nyt taka-akun vain sarjaan tuohon normaalisti simppeleimmällä 24v startti kytkennällä. Testataan kauanko tuo taka-akku kestää lataamatta ja keksitään sitten mitä kytkentöjä tarvittaessa tehdään. Tulihan noilla akuilla tietysti jo painonsäästöä huomattavasti ja jos kestäisi nyt sitten pidempään kuin pari vuotta.

Lähettäjä jarim aiheesta Touko 20 2020,18:54
Se on tuo kytkin ratkaisu näemmä ihan pätevä. :)
Lähettäjä jarim aiheesta Touko 20 2020,20:23
Otin muuten omasta kytkimellisestä kerran johtomitat; kytkin on siis vasemmalla puolella siinä syvennyksessä mikä on tehty keskipukille nostamista varten. Siitä yltää johdot "omille paikoillensa" näillä mitoilla: < https://photos.app.goo.gl/U2whdxdjzwgpzzye9 >
Lähettäjä 1340R86 aiheesta Touko 20 2020,21:53

(juu-zo @ Touko 20 2020,18:45)
QUOTE
Ehkä se täytyy jo tämän jälkeen uskoa että ei tuossa tule minkäänlaiset releet pelaamaan. Biltsun rele suli siis aivan totaalisesti ensimmäisessä startissa lifepojen kanssa.Laitoin nyt taka-akun vain sarjaan tuohon normaalisti simppeleimmällä 24v startti kytkennällä. Testataan kauanko tuo taka-akku kestää lataamatta ja keksitään sitten mitä kytkentöjä tarvittaessa tehdään. Tulihan noilla akuilla tietysti jo painonsäästöä huomattavasti ja jos kestäisi nyt sitten pidempään kuin pari vuotta.

Joku tyyllin vanha auton startin solenoidi (semoisesta joskus veneen lisä akuille startin aikaisen yhdistymisen rakentelin
voisi kestä)
tai samanlainen rele mikä on pää virralle siellä vasemman taka katten alla

Lähettäjä juu-zo aiheesta Touko 20 2020,22:37
Solenoideja harvoin on vaihtokoskettimilla niin siksi vähän hankala löytää tai rakennella. Manuaalikytkin on varmaan kaikista järkevin loppupeleissä. Siinä ei tarvitse tuota startin haukkaamaa alkuvirtaa pamauttaa liikkeestä joten ei synny samanlaista hitsaavaa valokaarta kuin releiden kanssa. Dc virralla tuo valokaari on se mikä nuo releet hitsaa. Tehdään tässä nyt kuitenkin ensiksi testi kauanko tosiaan tuollainen taka-akku kestää tässä systeemissä lataamatta. Katsotaan sitten jaksaako viritellä kytkimen järkestelmään.


Lähettäjä jarim aiheesta Touko 20 2020,23:25
Vanhemmassa vuosimallissa missä on vielä valokytkin voisi tuon kytkennän tehdä niin että ilman releiden vetoa olisi starttiasento (= akut sarjassa) ja kun valot laittaisi päälle niin samalla releet kytkeytyisi latausasentoon (= akut rinnan).
Lähettäjä juu-zo aiheesta Touko 21 2020,09:37
Mietin myös vaihtoehtoa että tuon voisi tehdä niin ettå kytkee releiden maan suoraan akun miinukseen jolloin starttinappia painettaessa releet vetäisi ja kytkintä vetämällä sitten starttaisi pyörän. Eli tekisi starttaus toimenpiteen hieman erilailla. Tai sitten tutkitaan vielä onko pyörässä mitään muuta vaihtoehtoa tuolle.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Heinä 09 2020,12:22
Busaan on tullut maltillisesti kilometrejä, muutamia työmatkoja ajeltu sekä parit viikonloppukurvailut. 24V startti systeemi toimii hyvin ja vielä ei ole ollut tarvetta taka-akkua latailla. Varustepuolella tuli kypärä päiviteltyä. Vanhan hjc:n leukaverho alkoi pännimään sen verran ja olihan se jo 7v vanhakin, että lähdettiin sovittelemaan uusia. Biketeamin myymä scorpion sopi päähän sen verran hyvin että tuli sellainen hankittua. Värityksiä oli toki melko vähän biketeamin valikoimissa, mutta kyllä tämäkin ihan siisti on. Kypäräksi siis scorpion exo 1400 air carbon grand


Lähettäjä juu-zo aiheesta Heinä 21 2020,10:37
Vähän pidempi seisotus sessio tuli busalle kun oltiin reissussa ja tänään ajattelin lenkin käydä heittämässä. Vaan eipä sanonut busa taaskaan yhtään mitään eli etuakku aivan tyhjä. Mikä mahtaa purkaa busan akun kahdessa ja puolessa viikossa? Nyt akku oli siis niin tyhjä ettei avaimen kääntö sanonut yhtään mitään. Taka-akussa luonnollisesti olisi potkua vielä ollut, mutta tuo etuakku oli aivan tyhjä. Jokin purkaa siis seisonnassa akun tyhjäksi.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Heinä 22 2020,13:06
Eipä mittarin kanssa katsottuna mikään tuntunut virtaa vievän. Renklasin virtoja päälle ja pois, mutta lepovirran kulutus aina vain noin 0,7uA eli ei mitään. Katsotaan toistuuko ongelma ja voiko akussa sitten itsessään olla vikaa.
Lähettäjä jarim aiheesta Heinä 28 2020,07:59
Minulla tahtoi olla samaa ongelmaa jos unohti akut rinnakkain (=latausasentoon) kun pyörän jätti seisomaan mutta sinullahan ne kai oli koko ajan sarjassa?
Lähettäjä 1340R86 aiheesta Heinä 28 2020,09:31

(juu-zo @ Heinä 21 2020,10:37)
QUOTE
Vähän pidempi seisotus sessio tuli busalle kun oltiin reissussa ja tänään ajattelin lenkin käydä heittämässä. Vaan eipä sanonut busa taaskaan yhtään mitään eli etuakku aivan tyhjä. Mikä mahtaa purkaa busan akun kahdessa ja puolessa viikossa? Nyt akku oli siis niin tyhjä ettei avaimen kääntö sanonut yhtään mitään. Taka-akussa luonnollisesti olisi potkua vielä ollut, mutta tuo etuakku oli aivan tyhjä. Jokin purkaa siis seisonnassa akun tyhjäksi.

Onkos siinä mitä jälkiasenus lisä vimpaimia, hälytintä, sifteriä?
semoisiin törmännyt että syövät sähkö(yhteen eri merkissen piti laitta sifterille katkisin mistä pitempiin säiltyksiin sähköt siltä pois)
jos vaiva toistuu ja jotain on lisätty niin koita irroteela varusteiden syötö 1 kerrallan mittä vaikuttaa

Lähettäjä juu-zo aiheesta Heinä 28 2020,10:32
Akut tosiaan jatkuvasti sarjassa ja taka-akku oli kyllä aivan täysi vielä.
Lisähärpäkkeitä on kyllä asennettuna, mutta mittausten perusteella mikään ei pitäisi kuluttaa virtaa. Kaikki oli kytkettynä mukana kun kulutuksia mittarilla diagnosoin. Gipron vaihdenäyttö, dynojetin shifteri, oxfordin kahvat ja tompan navi (navin telakka oli kokonaan irti). Nyt on viikon verran pyörä taas seissyt ja virrat pysynyt hyvin. Tarkkaillaan siis jos tilanne uusiutuu.

Lähettäjä Jone aiheesta Heinä 28 2020,11:01
Ihtellä kyllä kokemus, että Gipro laskee varausta. Eikö sille pieni standby-kulutus ilmoitetakin?
Lähettäjä juu-zo aiheesta Heinä 28 2020,18:08
Giprolle ilmotetaan 4mA standby kulutukseksi ja tuon pitäisi kyllä kunnossa oleva lipo kestää useamman viikon. Katsotaan nyt tosiaan vieläkö sama toistuu. Tänään tuli käytyä 150km lenkki taas eikä ollut lähdössä mitään ongelmia. Harvemminhan yli viikon seisotuksia näin kesällä edes tulee kun työmatkoja sen verran kuitenkin tulee pyörälläkin ajettua. Nyt loman aikana tuli vain pidempi seisotusputki.
Lähettäjä BaTTman aiheesta Heinä 29 2020,06:22
Itselläkin imi juuri akun tyhjäksi. Tulin siihen tulokseen että laitan siihen vähintään pääkatkaisijan. Olen sitä mieltä että syypää on gipron vaihenäyttö. Minulla kyllä olikin hieman pitempi seisotus, kuin pari viikkoa.
Lähettäjä 1340R86 aiheesta Heinä 29 2020,11:11
Sitten on vielä semmoinen että ilmoitettu on ilmoitettu monesti todelinen on jotain muuta varsinkin jos kapistus on vialinen,
ajoitaisissa sähkövioissa on tutkiessakin semmoinen ikävä juttu että kaikki voi olla juuri mittaillu hetkellä ok,

Lähettäjä Jone aiheesta Heinä 29 2020,11:30
Joo kyllä pelkästään Gipro tuntuu purkavan akkua selvästi jo parissa viikossa. Pääkatkaisin olisi varmasti hyvä ratkaisu. Ite olen varmistanut startit laittamalla pyörän ylläpitolataukseen pidemmän seisonnan aikana. Vedin akulta takaboksiin pikaliittimen, josta on nopea kytkeä laturiin.
Lähettäjä willis aiheesta Heinä 29 2020,14:19
Itsellä kans Gipro oli syyllinen akun tyhjenemiseen aikoinaan. Ihmettelin pitkän aikaa, että mikä akkua purkaa. Laitoin uuden yasan akunkin, mutta sillä sama homma. Rupesin mittaan vuotovirtoja ja Gipron ku irrotti, niin kappas vaan. Otin pois käytöstä ja sen jälkeen ei mitään ongelmia.
Lähettäjä juu-zo aiheesta Heinä 29 2020,23:13
Positiivinen ongelma sinäänsä jos näin paljon kokemuksia niin uskonhan minäkin että gipro sen varmaankin tyhjää. On minulla tuossa yksi relesysteemi jo tehty valmiiksi tourinkia ajatellen jossa osa lähdöistä releen takana ja osa saisi suoraan akulta virrat. En ole tuota vaan jaksanut missään vaiheessa viritellä kiinni. Ehkä pitää siis tuo ruuvailla kiinni niin saa kaikki lisähärpäkkeet releen kautta virrat. Takavaloltahan tuohon voi herätteen ryöstää.
Lähettäjä jarim aiheesta Heinä 31 2020,11:38
Herätteen saa myös näppärästi sitä ilmansuodatinkotelon läppähärvelin solenoidia ohjaavasta liittimestä, olettaen että se läppähärdelli ohjaushärveleineen on poistettu.


Powered by Ikonboard 3.1.5A © 2006 Ikonboard